Eemlandhoeve in Bunschoten, inspiratieplek
Jan en Maaike Huijgen, bouwden een boerderij-plus met natuur om hen heen, koeien in de wei en een winkel daarbij, De Eemlandhoeve. Kerkleden zijn er actief als vrijwilliger.
We zien en ervaren dat mensen meer en meer ontworteld en vervreemd raken en dat manifesteert zich onder meer in wat we dagelijks eten. We zijn de verbinding kwijtgeraakt met onze omgeving en wat ons voedt. We eten kiwi’s uit Nieuw Zeeland, ananas uit Midden-Amerika, vlees uit Argentinië, rijst uit India en drinken koffie uit Afrika of Zuid-Amerika.
Als we varkensvlees uit Nederland eten, dan is daarbij vaak soja gebruikt als krachtvoer waarvoor elders wellicht regenwoud is gekapt. Hier in Nederland draagt de mest van die varkens weer bij aan water- en luchtverontreiniging.
We blijven maar doorgaan met voedsel daar te halen waar het goedkoopst wordt geproduceerd en rekenen de schade aan het milieu niet door. De productie van wat we eten is uit de hand gelopen.
Aanvankelijk aten we wat onze omgeving bood: de seizoensgroenten uit de tuin en van het land uit onze omgeving, het fruit uit de boomgaard, het vlees van het vee van de boeren uit de regio en het brood van de granen van eigen akkers. Nu eten we sla en tomaten het hele jaar door en komen de verse produkten uit kassen of verre landen.
We proberen op onze boerderij burgers met boeren en het land te verbinden. Het doel van onze excursies is om te leren kijken, luisteren, evaren en genieten en je verwonderen. Leren dat het voedsel ergens vandaan komt, niet uit een pak of blik. Dat verse groenten en fruit aan seizoenen gebonden zijn.
(zie Levend Huis pg.59-65 en interview bij Scheppingsdagen op www.kerkenmilieu.nl )