God als kloek, en de betekenis van de haan.

God als kloek, en de betekenis van de haan

Het beeld van de hen die met haar vleugels haar kuikens beschermt, spreekt aan.  Het is een beeld van de zorg van de Allerhoogste.

Hoe vaak heb ik je kinderen niet bijeen willen brengen zoals een hen haar kuikens verzamelt onder haar vleugels, maar jullie hebben dat niet gewild. (Matteüs 23:37 en Lucas 13:34).

De haan is de vogel die het licht aankondigt als het nog donker is. Hij herinnert mensen aan de opstanding, de kracht van het leven en licht dat sterker is dan de dood en de duisternis.

Het kraaien van de hanen werd in de bijbelse tijd gebruikt als tijdsaanduiding. De derde nachtwake (drie uur in de morgen) werd ‘hanengekraai’ genoemd.

Ook Jezus gebruikt deze tijdsaanduiding wanneer Hij de verloochening van Petrus voorziet: Ik verzeker je: deze nacht zul je, nog voor de haan gekraaid heeft, mij driemaal verloochenen (Matteüs 26:34,  zie ook Matteüs 26:69-75)

De haan is in de christelijke traditie een symbool van waakzaamheid geworden. Een haan op de toren kondigt de nieuwe (paas)morgen aan.

Eieren bevatten nieuwe leven. Voor de heilige Sint Victor verwijst het ei naar de geboorte en de opstanding van Jezus.

Aarden in geloof, Lente pg. 152

Dit bericht is geplaatst in Goede Week, Meditatieve tekst. Bookmark de permalink.