Verantwoord omgaan met voedsel

Verantwoord omgaan met voedsel

Om aan de toenemende vraag naar voedsel te blijven voldoen, is het nodig alle zeilen bij te zetten.

Als ik in West-Afrika op reis ben met collega’s dan wordt er wel eens een maaltijd overdag overgeslagen. Omdat er geen restaurant in de buurt is. Mijn collega’s hebben daar geen probleem mee. Ze zeggen dat ze gewoon doen of het ‘karem’ (vastentijd) is. Ik vind het helemaal niks en raak direct van slag. Wat ben ik toch een slappeling. Dan te bedenken dat een kwart van de wereldbevolking maar één keer per dag eet.

“Geef ons heden ons dagelijks brood”. Mensen hebben dagelijks voedsel nodig. Toegang tot voldoende voedsel voor een redelijke standaard van leven is een onderdeel van de mensenrechten. Toch is er nog steeds veel honger in de wereld, de schatting is dat 500 miljoen mensen honger lijden. Voedselzekerheid staat de laatste jaren sterk in de belangstelling vanwege de sterk gestegen voedselprijzen, waardoor velen in arme landen niet in hun dagelijkse voedselbehoeften kunnen voorzien. Toenemende prijzen zijn weer het gevolg van een sterke toename aan vraag naar voedsel, vooral voedsel van hoge kwaliteit (eiwitten, vlees, oliën). Maar is er nu echt een tekort aan voedsel in de wereld?

Om aan de toenemende vraag naar voedsel te blijven voldoen, is het nodig alle zeilen bij te zetten. Extra inspanningen zijn niet alleen nodig bij de landbouwproductie en een efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het blijkt dat er ook op het gebied van voedselverspilling nog een wereld te winnen valt. En dat is goed mogelijk. Voedselverspilling vindt plaats binnen de gehele keten: van boer tot consument en alle schakels die daartussen zitten. Van het wereldwijde voedselaanbod, gaat maar liefst 40% verloren tussen ploeg en bord. Nederlanders gooien samen 3,6 miljard Euro aan voedsel weg, dit is een derde van het voedsel in Nederland. Dit is een belangrijk aspect van de wereldvoedselproblematiek waar iedereen persoonlijk mee kan beginnen.

Kiezen voor biologische producten is ook een stap in de goede richting. In de biologische keten is veel minder sprake van verspilling en wordt efficiënter omgegaan met natuurlijke grondstoffen. Bovendien krijgen biologische boeren een goede prijs uitbetaald. Biologische productiemethoden leiden niet tot uitputting van de grond. Minder vlees eten is ook een optie. Vlees is namelijk een zeer inefficiënt eindproduct (er gaat veel graan in een koe om vlees te produceren). Mijn persoonlijke top-3 is dus: zo veel mogelijk biologische producten, zo min mogelijk vlees, en nooit voedsel weg gooien.

Een leuke site om inzichten en actualiteiten over voedsel bij te houden is die van de voedselwijzer: http://www.devoedingswijzer.nl/actueel en voor duurzame recepten op de adem van het (kerkelijk) jaar kunt u terecht op www.sameneerlijketen.nl. De recepten zijn gebaseerd op 8 personen, dus op kleine eetgroepen.

Hans Schravensande

Dit bericht is geplaatst in Duurzaamheid, Hans Schravesande, Teksten. Bookmark de permalink.