Duurzaam omgaan met energie

Duurzaam omgaan met energie

Zonsopkomst achter de bomen

Foto: Marijke van der Giessen

 

Het is belangrijk om alternatieven te ontwikkelen om energie op te wekken.

Door zonne-energie te concentreren kan je water laten koken. Daar zijn slimme apparaatjes voor die bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen worden gebruikt (zie www.solarcooker.nl). Alle energie komt uiteindelijk van de zon. De zon levert gratis en duurzame energie. Gelukkig maar want vroeg of laat is de olie op. Nu zie je de zon weer terugkomen als symbool bij promotie van duurzame energie. Het is immers de basis van al het leven op aarde. Zonder zon geen warmte, geen energie, en dus geen leven. Ben jij ook iedere dag ook weer zo blij als de zon opkomt?

Er is natuurlijk ook geestelijke (of innerlijke) energie, maar daar kan je helaas niet je huis mee verwarmen. De meeste huishoudens in zuidelijke landen gebruiken nog steeds vooral brandhout en turf om te verwarmen en te koken. Dat was vroeger bij ons ook zo. Het gebruik van energie is de afgelopen decennia verveelvoudigd. Er wordt in Nederland nu per persoon ongeveer 20 keer zo veel energie gebruikt als in Bangladesh. Het is hier vanzelfsprekend geworden: stekker in het stopcontact en je hebt energie. Als de stroom uitvalt, regent het direct schadeclaims. We beschouwen het schijnbaar als een recht. Waar komt die energie vandaan? Verreweg de meeste energie wordt opgewekt uit olie en gas, gevolgd door steenkolen en kernenergie. Olie raakt op den duur op. We zijn nu al over de piek heen van maximale olieproductie. Vanaf nu zal de productie aan olie en gas alleen maar minder worden. Het is daarom belangrijk om alternatieven te ontwikkelen om energie op te wekken. Dat wordt veel te weinig onderkend.

In Cuba werd van de ene op de andere dag de toevoer van olie en gas stop gezet (uit Rusland). Cuba werd geboycot door westerse landen dus moest zijn eigen energie gaan opwekken. Een interessant experiment. Nu wordt in Cuba bijna 75% van de energie opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals biomassa, wind en zonne-energie. Dus dat is goed mogelijk.

Er zijn zo veel alternatieve (groene) energiebronnen, waarom worden die dan niet meer gebruikt? Er wordt gezegd dat ze te duur zijn. Dat klopt, maar daar staat ook tegenover dat veel gangbare energie wordt gesubsidieerd (kerosine, stookolie) om de economie draaiende te houden. Dat is helaas minder bekend. Gelukkig wordt groene energie steeds meer door energieleveranciers aangeboden.

 Hans Schravesande

Dit bericht is geplaatst in Duurzaamheid, Hans Schravesande, Teksten. Bookmark de permalink.