Stilstaan bij voedsel in de herfst

Stilstaan bij voedsel in de herfst

Uitbundige oogstmanden

Foto: Marijke van der Giessen

Soms vriendelijk zonder grote overgang van nazomer naar herfst, maar soms fel met stormen en regens. De oogst van roodfruit, van bessen en van de vruchten uit de boomgaard de appels en peren, de oogst van de slachtmaand november.
Van 1 september tot 4 of 15 oktober, wordt periode voor de schepping genoemd, omdat de Europese kerken in die tijd extra aandacht willen schenken aan de schepping en de bedreiging daarvan.
De herfsttijd is vooral oogsttijd. In de christelijke traditie werd het een goede gewoonte om in deze  tijd stil te staan bij de arbeid en de oogst. Dit in navolging van de joodse traditie die in het najaar onder meer het loofhuttenfeest kent.
De laatste zondagen van het liturgisch jaar, tijdens de voleindigingszondagen, is de periode waarin we onze vergankelijkheid onder ogen zien.

Dit bericht is geplaatst in Herfst, Teksten. Bookmark de permalink.