Wandelen: een weg tot Gods ontmoeting

Wandelen: een weg tot Gods ontmoeting

25 juli – Jakobus de Meerdere
Het graf van de apostel Jakobus (gestorven in 44), bevindt zich in Santiago de Compostella waar hij sinds de negende eeuw vereerd wordt. In de Middeleeuwen is Santiago naast Jeruzalem en Rome de bekendste bedevaartsplaats. In de huidige tijd is het opnieuw een wandeldoel van vele mensen uit de hele wereld.

De natuur is niet alleen iets wat we kunnen gebruiken of waar we bang voor zijn of van kunnen genieten, het is een weg tot Godsontmoeting.
(Willem Marie Speelman in: Om de hele wereld – Inleiding in de franciscaanse spiritualiteit, 2010)

Dat de natuur een plek kan zijn voor een Godsontmoeting, vertellen de Bijbelse verhalen reeds: Elia in de stilte van een grot, Mozes op de berg, Johannes en Jezus in de Jordaan.
Ook anderen, met verschillende levensbeschouwingen, putten vaak inspiratie uit de natuur als bron. Het houden van stiltewandelingen, zoals die onder meer door de abdij van Egmond worden georganiseerd, zijn een vorm om tot die ervaring te komen.

Marjolein Tiemens vertelt (zie haar website www.groengeloven.com).
Tijdens een wandeling met een vriendin in Zuid Frankrijk, op de GR5, liep het niet meer. Ik keek naar de punten van mijn schoenen en sjokte met mijn zware rugzak moeizaam verder.
Totdat, plotseling toen ik opkeek, ik de zonnestralen zag in een hoge pol goudkleurig gras. Het was adembenemend mooi. Ik heb het ervaren en aanvaardde dit als de aanwezigheid van God. Het raakte me tot diep in mijn ziel. De vermoeidheid viel van mij af, de rugzak was niet zwaar meer en de pijn in mijn voeten verdwenen. Intens vredig genoot ik van het uitzicht en liep ik verder.
De graspol is een innerlijk
beeld geworden: een bron van kracht en spiritualiteit, maar ook van hoop en troost.”

Ecologische voetafdruk
Ik organiseer voor groepen workshops over de ecologische voetafdruk. Het is een speelse manier om stil te staan bij hoe duurzaam je bezig bent en waar je je eigen belasting voor de aarde, je eigen ‘voetafdruk’ kunt verkleinen. Om de schoonheid van de aarde, de schepping te behouden en haar duurzame ontwikkeling te stimuleren, kunnen we zelf kleine stappen doen.

Marjolein Tiemens

Dit bericht is geplaatst in Marjolein Tiemens, Pelgrimeren, Teksten. Bookmark de permalink.